findings, thoughts and ideas mostly on information literacy in daily life as academic liasion librarian. /om biblioteket, forskningen och undervisningen

libkey

On the web since 2005-02-08

2006-03-16

Om webbaserad användarundervisning

Saxar något som fick mitt intresse från Chalmers konferens den 28 september förra året.

"Olof Sundin, Webbaserad användarundervisning för informationskompetens

Artiklar, seminarier och konferenser om informationskompetens sköljer över oss i de nordiska länderna sedan några år tillbaka. Budskapet är att biblioteken har en viktig roll i användarnas lärandeprocesser genom att bidra till att utveckla dessa användares informationskompetens. Men biblioteks eller bibliotekariers förhållningssätt till informationskompetens är inte självklara och kan sålunda se olika ut. I presentationen redovisas en nyligen genomförd studie av 31 nordiska akademiska biblioteks webbaserade användarundervisning för informationskompetens. Fyra förhållningssätt till informationskompetens presenteras: ett källorienterat, ett beteendeorienterat, ett processorienterat och ett kommunikativt orienterat förhållningssätt. De fyra förhållningssätten skiljer sig åt beträffande hur de relaterar till fenomen som t ex användare, information och informationssökning. En fråga som kommer att diskuteras är hur vi i större utsträckning kan se informationskompetens som disciplin- och kontextberoende. " En länk finns till Olof Sundins powerpoint även:

källa: http://www.lib.chalmers.se/konferenser/chals2005/#2
Sidan uppdaterad oktober 2005. besökt 2006-03-16

No comments:

About me

Informationsspecialist och bibliotekarie. Skriver med utgångspunkt i min profession och alla inlägg är gjorda av mig som privatperson.

Blogg- och feedlista