findings, thoughts and ideas mostly on information literacy in daily life as academic liasion librarian. /om biblioteket, forskningen och undervisningen

libkey

On the web since 2005-02-08

2008-08-12

Forskningsbiblioteket och högskolepedagogiken behöver varandra



foto: Malin Ekholm

En liten bildsvit kanske illustrerar hur glad jag kan vara på jobbet trots en del griniga inlägg. :-)

Jag och Åsa Ryegård skojar ute på ljusgården. Förmodligen kommer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) att organisatoriskt finnas närmare högskolebiblioteket framöver och jag antar att pengabrist är orsaken.

Det känns såklart dubbelt eftersom det är en nedskärningsåtgärd och tråkigt att inte ha möjlighet att göra en satsning på IKT och högskolepedagogik när vi ser behovet genom antalet avhoppade studenter från våra utbildningar. Studentavhopp och icke-satsningar på högskolepedagogisk utbildning har ett visst samband, vågar jag påstå.

Samtidigt är det glädjande att stöd och resurser till utbildning och forskning samordnas och samlas med biblioteket som förr har haft svårt att få till en pedagogisk roll på lika villkor. Samarbetet med universitetslärarna är för bibliotekarierna den ständiga utmaningen och jag har skrivit om det tidigare. Arbetet med att integrera frågor som rör informationskompetens i utbildning och forskning är fortfarande intressant även om den konkreta bibliotekarie-lärare prylen är förbi för min del.

Vi ska förhoppningsvis på nåt billigt sätt få igång det egna lärandet (för jag tror att jag måste börja med mig själv och mitt lärande - innan jag kan bidra till andras lärande) på biblioteket. Vi kanske skulle börja läsa alla de goda böcker vi själva köpt in? :-)

Att Mälardalens högskola varit aktiva i arbetet nationellt för att uppmuntra pedagogisk skicklighet likaväl som akademisk är till största delen Åsas förtjänst. Det är tråkigt för mig personligen att hon ska sluta men hennes konkreta arbete kommer finnas kvar genom en pedagogisk meritportfölj som innebär att lärare ges möjlighet att utveckla sitt eget lärande och sin lärargärning. Likaså har Peter Aspengren och Karin Ekberg nationellt gjort en användbar insats genom sitt jobb med hur lärandemål enligt bologna ska se ut genom NSHU. U&H behöver stöd för pedagogiskt utvecklingsarbete och likaså stöd för att utnyttja informationsteknologin som pedagogiskt verktyg för både campus- och distanslärande.

De högskolepedagogiska utbildningsdagarna hoppas jag i förlängningen kanske kan förbättra förutsättningarna för att lärarkollegierna kan vilja ta till sig forskningsbibliotekens roll inom akademin på ett abstrakt plan oavsett om det rör fackutbildningar eller forskning.

Sen kan vi kanske kanske se en realistisk möjlighet till måluppfyllelse av högskolelagens andra kapitel nionde paragrafen. Jag tror på utbildning. Alltid. Eller kanske ska jag säga att jag tror på lärande eftersom möjligheten till kunskapande finns i så många former även inom så snäva ramar som vetenskaplig kunskap tycks ha för den som fastnat i konventionerna. En nyckel för mig för att begripa omvärlden är att inom ett lärosäte så samsas vetenskaplig kunskap med ett organisatoriskt lärande.

No comments:

About me

Informationsspecialist och bibliotekarie. Skriver med utgångspunkt i min profession och alla inlägg är gjorda av mig som privatperson.

Blogg- och feedlista