findings, thoughts and ideas mostly on information literacy in daily life as academic liasion librarian. /om biblioteket, forskningen och undervisningen

libkey

On the web since 2005-02-08

2008-11-06

nya utmaningar

Landmark representation in 3-D nautical charts

Engineering Village

I morgon ska vi föreläsa för blivande ingenjörer och det kommer att vara pirrigt och spännande.


Man kunde blogga direkt från databasen så jag kunde inte låta bli att testa hur det fungerar. Hoppas jag ska hålla mig på lagom nivå, inte för djupt och inte för grunt. Att röra sig från en översiktlig nivå och visa vad som finns är svårt att kombinera med djupdykningar alla möjligheter som finns när det gäller träffsäkerhet och relevans.

2008-11-03

Happy hour?

"Call for Papers. The International Programme Committee for the 5th International Evidence Based Library and Information Practice (EBLIP5) Conference invites you to submit oral presentations and posters for the Conference: Bridging the Gap to be held in Stockholm, Sweden from June 29th – July 3rd 2009."


Näpp. Inget abstract klart den här gången heller.. Jag har skrivit 1544 ord vid totalt två tillfällen. Det är inte så tokigt trots allt. Tänkt igenom vari gapet bestod samt hur vi ska överbrygga detsamma; jag har ett case liksom. Men ändå blir det likväl inte av. Det är mitt andra samarbetsprojekt - av dem som jag känner mig riktigt nöjd med - som inte blir dokumenterat. Annars tror jag konferensen blir bra när såväl Stockholms universitetsbibliotek och Karolinska är involverade och som sagt att världen klarar sig utan mina "fall". Att åka på den tror jag inte blir möjligt med vår budget. Orkar inte motivera fler satsningar på pedagogiskt utvecklingsarbete, har definitivt gjort mitt i år som det känns.

Den här hösten har vi fullkomligt fullt upp med att få flyt i att organisera vårt arbete annorlunda. Vi har gjort så många förändringar och förbättringar så jag hinner inte riktigt med. Är upptagen med att försöka planera och genomföra undervisningstillfällen. Har inte ro till något mer än att bidra till att hålla skeppet flytande och kanske i någon mån att vi inte tappar kursen.


Om det är någonting som just nu fungerar bättre än tidigare så är det att jag har lite lättare att säga nej. På nyheterna nämndes en doktorsavhandling som bekräftar att kvinnors psykiska välmående är sämre än männens eftersom de i studien visade sig utföra tre gånger så mycket arbete i hemmet. Inte konstigt att det är svårt att få balans i livet.

Intressant att varken författare eller titel nämndes i ekosändningen utan att det bara var "en avhandling". Jag undrar om nyheten skulle betraktas som kuriosa eller rentav som något småkul? Typ att det går att skriva en hel avhandling om ett förhållande som alla redan känner till. Det är liksom inte meningen med nyheter att de ska bottna i något som går att hitta eller granska. Men, det är ingen match för den informationskompetente förstås!

följande söksträng i google: kvinnor hushållsarbete doktorsavhandling ekot - sen en länk till inslaget i Rapport där namnet på forskaren och något om metoden gavs. Och slutligen författarsökning i LIBRIS, voilà! Sammanläggningsavhandlingen finns tillgänglig i fulltext via Diva såklart.

Boye, Katarina (2008) Happy hour? : studies on well-being and time spent on paid and unpaid work. Stockholms universitet, 2008 Diss. Stockholm : Swedish Institute for Social Research (SOFI)

2008-10-07

om att fokusera

Försöker koppla av. Hur förbereder jag mig bäst inför en utmaning? Jag sitter vid datorn, funderar, surfar runt och fördriver tid.

Jag försöker att inte tänka för mycket utan mer hitta en känsla och ett förhållningssätt i magtrakten. Att mentalt fokusera kan vara bra att kunna ibland, inför en presentation eller föreläsning. Fokus kan vara en metafor, t ex att jag hoppar höjdhopp. Jag ser för mitt inre hur jag andas ut, klappar händerna mot varandra, tar ut ansatsen och stegen. Sen springer jag med lätta steg fram till den punkt där hoppet ska ske för att bli maximalt. Ena foten ger kraft i hoppet och andra benets knä dras upp. Kroppen vrids, höfterna skjuts ut och rumpan dras in. Hoppet är tekniskt fulländat, utprövat och inövat och jag är över ribban med stor marginal.

Ett annat sätt är att ligga ner och andas. I ungefär 20 minuter. När kroppen är helt avslappnad så kan positiva målbilder plockas fram. Jag står inför ett stort auditorium och jag känner mig helt lugn och tillfreds för jag vet vad jag ska göra. Jag har kontakt med mig själv och är närvarande just nu. Jag är öppen för det som kan hända och har en starkt tillförsikt om att jag kan lösa de problem som jag ställs inför..

Så här kan mina förberedelser se ut kvällen före, jag behöver få bukt med en viss scenskräck och en viss nervositet jag äger. En tröst är att alla människor mer eller mindre känner obehag mot att ha en stor publik. Min egen erfarenhet är också att det är roligt och att jag får en enorm kick av att stå på scen. Om jag vet vad jag ska göra där alltså.

2008-09-13

"Älska ekonomer!"

Viveca Nyström har tillsammans med Linnea Sjögren startat bloggen
Nyttovärdering av bibliotek och jag blev verkligen glad när jag fann bloggen!

Viveca jobbade länge på Traktören i Göteborg, ett förvaltningsbibliotek och har nu vågat steget och blivit egen konsult: Hon har givit ut sina tankar och idéer om hur biblioteken är i behov av hållbarhet ur ekonomisk synvinkel i bokform. Lovvärt! Ingen överlever av kärlek allena. Jag menar att just nytta är en företeelse som för mig ligger inbäddat i bibliotek som företeelse och begrepp. Viveca skriver rappt och elegant den 4 september:

"Bibliotek behöver inte bara kärlek. De behöver ekonomistyrning också, med allt vad det innebär av mätning, utvärdering och nyckeltal. Och när man dödsföraktande kastar sig i famnen på controllers och redovisningskonsulter, så upptäcker man att de tar emot en med öppna armar! Kom och lyssna på våra erfarenheter av samarbete med “den andra sidan”, en mesallians som gav oss nya verktyg för att visa på nyttan av biblioteksverksamhet."

källa: http://biblioteksnytta.wordpress.com/2008/09/04/alska-ekonomer

Kanske är detta med att älska ekonomer medvetet provokativt av Viveca i förhållande till biblioteksansvariga runt om i kommuner och landsting och kampanjen som gick ut på att älska bibliotek. Vi behöver fler bibliotekarier som kan leda verksamheter och vi behöver lära oss att räkna med immateriella resurser för att rädda biblioteken - även om jag hoppas att rykten om bibliotekens död förmodligen är starkt överdrivna och har med politik att göra.

Nyttoaspekten och att skapa mesallianser (nytt ord för mig - ska slås upp) innebär mer än att krama controllers förstås! Jag har blivit upplärd i att biblioteken alltid måste veta varför de finns och sedan tålmodigt och långsiktigt kommunicera uppdraget tydligt och begripligt. Definitionen av uppdraget och tolkningsföreträdet är inte förbehållet bibliotekarien, det tycker jag vore förmätet att tro.

Bibliotek och arkiv har alltid roller att spela i olika sammanhang och i olika organisationer. Den organisatoriska kulturen och kartan ser olika ut och en framgångsfaktor borde vara att känna sin omgivning så väl att det blir möjligt att gemensamt värdera nyttan ur olika perspektiv. Dialogen med avnämaren, användaren och omvärlden (vilket egentligen är samma sak?) är det som är den ständiga utmaningen och som leder till en hållbar utveckling på sikt. Värdet på verksamheten är immateriellt men kan älskas av en ekonom som äger den förmågan.

Nyttan kan vara immateriell eller mätbar, pragmatisk eller moralisk och den kan vara mer eller mindre hållbar. Definitioner av nytta är intressanta. Den får kanske någon effekt på hur vi definierar kunskap (det vill säga ur kunskapsteoretiskt perspektiv, grunderna för vad vi vet och hur vi vet) och för mig är nytta inbakad i en kunskapande handling. Kunskapande, läs forskande som handling är troligen det mest nyttiga som människan ägnar sig åt jämte självklart allt annat skapande.

Nu kanske jag flummar iväg för mycket men tänkandet kring begrepp som nytta, bibliotek, kunskap, behöver utrymme. Kunskapandets artefakter leder oss ju ändå alltid tillbaka till biblioteken, dokumenten och arkiven. I evighet. Amen. Eller?

2008-08-12

Forskningsbiblioteket och högskolepedagogiken behöver varandra



foto: Malin Ekholm

En liten bildsvit kanske illustrerar hur glad jag kan vara på jobbet trots en del griniga inlägg. :-)

Jag och Åsa Ryegård skojar ute på ljusgården. Förmodligen kommer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) att organisatoriskt finnas närmare högskolebiblioteket framöver och jag antar att pengabrist är orsaken.

Det känns såklart dubbelt eftersom det är en nedskärningsåtgärd och tråkigt att inte ha möjlighet att göra en satsning på IKT och högskolepedagogik när vi ser behovet genom antalet avhoppade studenter från våra utbildningar. Studentavhopp och icke-satsningar på högskolepedagogisk utbildning har ett visst samband, vågar jag påstå.

Samtidigt är det glädjande att stöd och resurser till utbildning och forskning samordnas och samlas med biblioteket som förr har haft svårt att få till en pedagogisk roll på lika villkor. Samarbetet med universitetslärarna är för bibliotekarierna den ständiga utmaningen och jag har skrivit om det tidigare. Arbetet med att integrera frågor som rör informationskompetens i utbildning och forskning är fortfarande intressant även om den konkreta bibliotekarie-lärare prylen är förbi för min del.

Vi ska förhoppningsvis på nåt billigt sätt få igång det egna lärandet (för jag tror att jag måste börja med mig själv och mitt lärande - innan jag kan bidra till andras lärande) på biblioteket. Vi kanske skulle börja läsa alla de goda böcker vi själva köpt in? :-)

Att Mälardalens högskola varit aktiva i arbetet nationellt för att uppmuntra pedagogisk skicklighet likaväl som akademisk är till största delen Åsas förtjänst. Det är tråkigt för mig personligen att hon ska sluta men hennes konkreta arbete kommer finnas kvar genom en pedagogisk meritportfölj som innebär att lärare ges möjlighet att utveckla sitt eget lärande och sin lärargärning. Likaså har Peter Aspengren och Karin Ekberg nationellt gjort en användbar insats genom sitt jobb med hur lärandemål enligt bologna ska se ut genom NSHU. U&H behöver stöd för pedagogiskt utvecklingsarbete och likaså stöd för att utnyttja informationsteknologin som pedagogiskt verktyg för både campus- och distanslärande.

De högskolepedagogiska utbildningsdagarna hoppas jag i förlängningen kanske kan förbättra förutsättningarna för att lärarkollegierna kan vilja ta till sig forskningsbibliotekens roll inom akademin på ett abstrakt plan oavsett om det rör fackutbildningar eller forskning.

Sen kan vi kanske kanske se en realistisk möjlighet till måluppfyllelse av högskolelagens andra kapitel nionde paragrafen. Jag tror på utbildning. Alltid. Eller kanske ska jag säga att jag tror på lärande eftersom möjligheten till kunskapande finns i så många former även inom så snäva ramar som vetenskaplig kunskap tycks ha för den som fastnat i konventionerna. En nyckel för mig för att begripa omvärlden är att inom ett lärosäte så samsas vetenskaplig kunskap med ett organisatoriskt lärande.

2008-07-31

Från information till kommunikation

Från OReilly Open books är det bland annat möjligt att läsa

Gillmor, Dan (2004) We the media : grassroots journalism by the people, for the people Sebastopol, Calif. ; O'Reilly Engelska xviii, 299 s.

Det är ett boktips från föreläsning av Erik Stattin. Han tog också upp fördelarna med RSS-flöden för att lättare kunna följa med i biblioteksdebatten. Det är verkligen ett smidigt sätt att hålla sig lagom ajour.

Boken ska skumläsas vid tillfälle. Jag känner ett behov av att utveckla vår kommunikativa sida inför stundande läsår. Men just nu ska den här bibliotekarien öppna biblioteket.

2008-07-20

Om att överbrygga klyftan mellan teori och praktik

När jag läser att Karolinska kommer anordna konferens nästa sommar så tänker jag att jag äntligen har lite framförhållning och tid på mig om utifall att eventuellt jag skulle kunna få ur mig något att bidra med... ja, ni hör hur vagt det låter kanske.

EBLIP5 är en konferens kring evidensbaserad biblioteks- och informationspraktik och trots att jag inte är evidensbaserad i mitt tänkande vad jag vet så har ju det enda jag gjort de senaste tio åren varit just att praktisera snarare än att teoretisera. Får börja med att begripa begreppet och se om jag också kan omfatta det i någon bemärkelse. Bridging the gap är en lovande titel och skriva kan man göra även om inte temata är spikade.

Jag håller redan på att filar på mitt abstract och deadline för dessa är 31 oktober. Förra gången jag hade föresatt mig att delta i en konferens så tog jag fel på en hel månad och då hade jag bara skrivit några rader och hela idén föll platt och ja, såklart hade jag inte tid heller. Det har ingen av oss. Dels måste man själv vara väldigt "på" för att ens komma på tanken att beskriva sina fall och dels ska man sedan sälja in det till arbetsgivaren. Ja, vi får se vad som blir för det räcker egentligen att läsa pappren från EBLIP4 för att förstå att det finns dokumentation som är intressant för oss och att världen snurrar på utan ett ytterligare bidrag.

Att uppmuntra och stimulera en - och då menar jag en akademisk- diskussion på arbetsplatsen vore något som jag skulle kunna tänka mig att arbeta mer för.

2008-06-16

Back to basics?

Kanske dags att återgå till kärnfrågor igen? Det är ju jätteinne att syssla med bibliometri igen och kanske ska man börja från grunden och fräscha upp minnet med denna rapport om impact factors från Taylor and Francis?

Impact Factors – The Basics - Part 1 skriven av Jo Cross, Market Research Manager
(öppnas som PDF)

Om man har tid så skulle man kompetensutveckla sig dagarna i ända med alla de nyhetsbrev som erbjuds nischade till oss forskningsbibliotekarier världen över.

Eller så kan man i stället läsa en god bok av Per Gunnar Evander.

2008-04-27

Leken lär. Försonas - livet är gott.

Skriver lärandemål (äntligen) för informationskompetens och jag inser vilken kvalitetshöjning bolognadirektiven kan medföra - om man lägger ner lite arbete på kursutveckling.

Det nerlagda arbetet blir i sig ett lärande och ger substans i kursen. Examination, lärandeaktiviteter och lärandemål skall hänga samman på ett sätt som gör det hyfsat enkelt att godkänna kursmomentet och naturligtvis begripa vad jag har lärt mig efter kursen.

Den stora utmaningen blir att skriva några konkreta men korta texter till dels katalog och dels google scholar-delen. Får se hur källkritiken ska komma in, har lovat mig själv att inte jobba hemma utan ska arbeta på jobbet med jobbet, om man säger. Och att det ska va klart i övermorgon. :-)

En ny rolig sajt av Jenny Eklund har fick jag tips om på biblioteksrelaterat. se av Malin. Hennes sex ord är djupa men konkreta på samma gång: Leker lekar som råkar vara allvar.

Kan inte låta bli att fastna för en sexordare i kommentarerna. Från samma utmärkta och kontinuerligt uppdaterade blogg: Regler är till för att brytas! Sug på den en stund. Ju fler regler vi formulerar desto fler finns att också bryta emot eller att inte känna till och riskera att inte bli efterlevda. Mina associationer går till till reella framgångsfaktorer för företag och organisationer som jag skrivit om tidigare. Givet att man vill ha nöjda kunder.

En av mina favoriter är illustratören Pija Lindenbaums: Så rädd men det går ändå. En annan favorit är Owe Wikströms Ord skapar verkligheter, synliga liksom osynliga.

Nu har jag bidragit även jag.

2008-03-27

Sen timme

Jo, ändra färg går bra närsomhelst efter humör och stämning. Och tvåspråkigt får det också bli trots allt. Nu finns här allt på plats igen.

Min arbetsplats är för närvarande stökig men jag trivs med lite kaos omkring mig. Då hittar jag ordningen inombords och det är bättre än det omvända. Kreativa kaos är oehört nyttiga att stå i ett stund. Stå där så länge du orkar och vila sedan. Ungefär som att fridykning kanske?

Biblioteket där jag är anställd har äntligen begåvats med en blogg! Vi skall hoppas att den blir mer läst än denna och det kommer an på innehållets relevans helt och hållet.
http://einfobibmalardalen.blogspot.com/ Lokalt ja, och fokuserat på marknadsföring av elektroniska resurser för högskolan.

2008-03-03

face lift-up

Today I change colors and accessablity. I think I also will move content from vasteras.wordpress a weblog which is no longer. I must confess that when I was questioned on why I blog it took away my energy. The urge to communicate and share to others is hopefully something more than a egocentrical need of expanding in universe :-)

2008-02-01

sociala dimensioner av bibliotek 1

En webbplats för en organisation är lite som ett skyltfönster. Startsidan avslöjar bland annat vem man är och hur man gör det man gör. Både marknadsföring och information och smakprov på det bästa. Jag råkar surfa förbi många organisationers sidor som jag skalar ner urlen på (ja eller hur kallar man nu det?) på jakt på något specifikt och då strosar man liksom och stannar till här och där på vägen och hittar då en del annat intressant som inte var direkt det man sökte men som visar sig komma väl till pass en annan gång.

Sättet att söka kallas encountering enligt Sheila Webber som introducerade fenomenet för mig och och andra webbstrosare på ett seminarium jag var på för rätt längesedan. Information literacy in the workplace. Seminariet är något av det bästa jag skickats iväg på och jag kan rekommendera Sheila Webbers blogg om informationskompetens. Jag hittade presentationen från workshopen ute på nätet så kan jag hoppas att det är okej för Ola Pilerot att de läggs ut här och nu; det var verkligen en sådan där kursdag som finns kvar inom en och den bjöd på flera bottnar kring lärandet.

http://www.his.se/upload/Biblioteket/Sheila_Ola_Stockholm_060407.pdf

Om man själv jobbar i en organisation så ser jag det som om man så att säga som medarbetare ”är inne i butiken” även om man behöver känna till hur vi kommunicerar med omvärlden. Rätta mig om jag har fel men jag går sällan ut på gatan och tittar in i fönstret för att ta reda på vad som händer inomhus. Den informationen vill jag kunna få internt direkt i min mejl. Jag kontaktade vederbörlig avdelning - för visst har “alla ” U&H RSS-flöde för nyheter och publicerad forskning? Jag fick svaret att det inte fanns någon efterfrågan. Och nu undrar jag bara stilla när internetfaciliteter som rss-bevakning kan tänkas ska slå igenom i min del av landet?

Via biblioteksrelaterat blev jag nyfiken på London School of Economics projekt om hur man ska förbättra möjligheterna för distansstudenternas biblioteksanvändning. Vi kommer få en helt ny webb på biblioteket och jag hoppas hoppas att interaktivitet och personliga lösningar ska kunna byggas in för studenter, lärare och forskare. För att inte tala om behovet av att använda bloggen internt. Om man har ett projekt på gång så är det en god idé att knyta en separat blogg till projektet för att göra det transparent och möjligt att följa för andra intressenter i vår omvärld. Jag citerar från projektets hemsida:

“LASSIE is a 9 month project funded by the Centre for Distance Education at the University of London. It started in March 2007. It is exploring how social software might enhance distance learners’ use of libraries. It also considers more widely the value of new technologies, commonly called web 2.0, or social software, for libraries and also explores the role of the library as a social space. To keep up to date with LASSIE make sure you add our Project Blog to your feed reader! To read more about the project see the summary below.”

Projektets hemsida ska jag återvända till om till äventyrs jag hamnar i något nytt spännande projekt framöver.

För övrigt kan man också grotta ner sig in nån gammal artikel om mindmapping när andan faller på, det tror jag att jag ska göra i helgen: http://www.cilip.org.uk/publications/updatemagazine/archive/archive2003/april/update0304b.htm

2008-01-16

Om kundorientering - användaren i fokus, omvärldsbevakning och transparens

Vi ska demontera referensdisken för gott hos oss. Hoppas jag.

Intressanta kommentarer inför vårt arbete kan man läsa efter Steve Backs (bibliotekarie i Bloomington, Indiana) så kallade Naked reference month Reference in Raw. Har inte sett någon uppföljning, eller utvärdering, i bloggen ännu. Hur man förhåller sig till användarna (eller patrons som det heter på engelska) ute på golvet?

Inspiration om kundorienterat arbete kan man få på http://www.ecustomerserviceworld.com/earticlesstore_articles.asp?type=article&id=108
som berättar om ett framgångsföretags knep när det gäller att få nöjda kunder. Går lika bra att tillämpa på bibliotek, kanske? Så lite omvärld. Har tittat på den minst 8 minuter långa filmen som fanns utlagd på en av våra större svenska biblioteksbloggar biblioteksrelaterat.se om att ett skifte pågår globalt. Shift happens.. Biblioteksrelaterat.se diskuterar för övrigt en del principiellt ganska viktiga frågor som intresserar mig just nu t ex transparens / genomskinlighet eller hur man förmår universitetsledningar att begripa att Second Life är värdefullt att ägna sig åt på arbetstid. Det senare är vi dock inte mogna för hemma på min gata.

På biblioteksrelaterat.se - denna utmärkta blogg - skriver Malin Cantwell den 4 december 2007 om en kort och bra artikel som handlar om transparens inom vår bransch. Det var så läsvärt att jag håller med henne om att texten med fördel kan lamineras även om vi där jag jobbar inte har sådana faciliteter på just vår avdelning.

Behovet och betydelsen av transparens dök också upp bland mer marknadsrelaterade trender 2008 under ekonominyheter.se på sajten med samma namn som jag hittade i Eva Norrbelius Colemans nyårshälsning på Sandvikens folkbiblioteks blogg med det enkla, avundsvärda och urhärliga namnet Den sköna bloggen!

Bloggar att läsa framöver med biblioteksrelaterat material är: http://www.dangerouslyirrelevant.org/
http://roomd2.blogspot.com/

Det finns en lista med biblioteksrelaterade bloggar på svenska på - just det- biblioteksrelaterat.se. Jag är beredd att komplettera mitt (och även kollegan Kajsas) gamla husorgan Internetbrus.se. med att ha för vana att läsa samtliga inlägg på bloggen. Se det som ett nyårslöfte.

Biblioteksbloggandet har ju klart ökat även under 2007 det visar listan som har blivit betydligt längre under året som gick. Erik Stattin översatte redan 2005 Thomas Breviks tips för biblioteksbloggande. Roligt med en trend där varje folkbibliotek med stolthet nu bloggar som ett konkret och levande exempel på bibliotek 2.0.

About me

Informationsspecialist och bibliotekarie. Skriver med utgångspunkt i min profession och alla inlägg är gjorda av mig som privatperson.

Blogg- och feedlista