findings, thoughts and ideas mostly on information literacy in daily life as academic liasion librarian. /om biblioteket, forskningen och undervisningen

libkey

On the web since 2005-02-08

2005-09-22

new computer

In the midst of autumn and within the busiest period of the semester - the coughing and sneezing takes over and I am knocked down by a cold. That's how life is with small children. A new home personal computer makes the day somewhat brighter. Time for relaxing and the lecturing will be dealt with later.

Had a class on Advanced literature search on Monday and it was difficult since my voice more and more went away and I sounded more like a crow.

2005-09-01

Svensk förening för informationsspecialister

I slutet av maj träffades några av medlemmarna SFIS Mellan för ett inspirationsmöte på Mälardalens högskola. Rubriken var ”Vad händer på Mälardalens högskola just nu?” På förmiddagen fick vi ta del av en tredelad föreläsning som mer hade formen av ett samtal, vi var tio personer vilket underlättade en informell karaktär.
Här är en sammanfattning av inspirationsdagen:

Det flexibla lärandet blir ett allt viktigare tema vid högskolan. PIL - Centrum för Pedagogik, IKT och lärande arbetar med lärarstöd, pedagogiska frågor och design av kurser på webben. Tillsammans med biblioteket erbjuds en kurs i vetenskaplighet och informationssökning vid Mälardalens högskola och vi fick ta del av ett moment av kursen för doktorander och lärare vid högskolan.

En erfarenhet vi vill dela med oss av är att när olika yrkesgrupper och kompetens möts blir resultatet lärorikt med nya perspektiv på den egna verksamheten. Det finns också en strategisk poäng med att högskolebiblioteket synliggör det man faktiskt gör. Vi fick denna dag ett exempel på, tycker jag, att
områdena information, kunskap, lärande, kommunikation och dokumentation hänger samman.

Peter Aspengren är IT-pedagog och pedagogisk konsult. Per Nyström är bibliotekarie och doktorand i informations- och biblioteksvetenskap vid Uppsala universitet. Johan Andersson är arkivare på rektors kansli. Alla tre är verksamma vid Mälardalens högskola. Peter började med att
visa en film som heter epic (filmen är 8 minuter lång) som är gjord av två mediastudenter vid Harvard. Den kunde ses som ett tankeväckande debattinlägg om Googles dominans på det publika Internet.

Peter tog upp ungdomarnas internetvanor och att de lär av varandra mer än av den äldre generationen.
Fler temata ur Peters föreläsning var det livslånga lärandet: Podcasting att lyssna på radio med MP3-filer som en blog i ljudformat. Internet-användningen i Sverige är hög, 74 % av svenskarna är uppkopplade. Internet-aktiviteten fördubblad på kort tid (hur lång tid?) Globalt är 13,9 % uppkopplade. Funderingar kring vad fenomenet Internet är och gör med oss som medborgare Här finns Peters power-point för den intresserade.

Johan Andersson berättade sedan om arkivering av digitala handlingar. Det handlade om beständig digital arkivering, publicering och vi kom in på formatfrågor. Adobe har patent på pdf som filformat vilket omöjliggör
en helt fri användning. Adobe har lanserat nytt format pdf/a. Förhoppningsvis kommer en internationell ISO-standard under 2005 men det bygger på att Adobe gör specifikationen för PDF-formatet tillgänglig. PDF/A tillåter ej kryptering eller beroende av extern information och gör det möjligt att migrera till XML.

Per Nyström tog i sin presentation upp olika kunskapsformer och den vetenskapliga kommunikationens särdrag. Hur och om man kan mäta vetenskaplig prestation. Vilka möjligheter (och begränsningar) det finns det med bibliometriska studier inom LIS (Library and Information Science)? Han pekade på möjligheter för biblioteken att verka för alternativa publiceringsformer med tanke på den absurda prisökningen för vetenskapliga tidskrifter. Per avrundade med att tala om Open Archives Initiatives och XML som webbstandard för digitalt innehåll.

På eftermiddagen berättade Svante Sundqvist från Enheten för omvärldskommunikation om bakgrunden och läget i idén om att slå ihop Örebro universitet och Mälardalens högskola. Samma dag beslutade de båda högskolestyrelserna att fortsätta utredandet av möjligheterna till fusion eller allians. En gemensam webbplats finns för
samarbetsprojektet mellan Mälardalens högskola och Örebro universitet.
Den arbetsgrupp som utrett frågan har remitterat sin utredning till olika intressenter och styrelserna för bägge lärosätena kommer den 30 september
att ta slutgiltigt beslut för eller emot att driva frågan om sammanslagning.

Det relativt nybyggda biblioteket (White arkitekter) där man flyttade in augusti 2002 besågs också och alla verkade tycka att det var en trevlig och intressant dag.

About me

Informationsspecialist och bibliotekarie. Skriver med utgångspunkt i min profession och alla inlägg är gjorda av mig som privatperson.

Blogg- och feedlista